ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πήγαινε κάτω

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Δημοσίευση από Admin Την / Το Σαβ Σεπ 26, 2009 4:28 am

Ποιο είναι το ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΒΙΒΛΙΟ;
Κατ' αρχάς ένα ακόμη φόρουμ του διαδικτύου ή αν θέλουμε να μιλήσουμε ελληνικά, μια διαδικτυακή ΑΓΟΡΑ.
Αγορά θυμίζουμε ονόμαζαν οι αρχαίοι παππούδες μας όχι τον τόπο που αγόραζαν αλλά τον τόπο που αγόρευαν. Δηλαδή συζητούσαν... Μια τέτοια αγορά είμαστε κι εμείς, το ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Και όπως δηλώνει ο τίτλος μας ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τα βιβλία.
Γιατί όμως ΔΩΔΕΚΑΤΟ βιβλίο; Γιατί το Δωδέκατο είναι το όνομα του σχολείου που για το χατίρι του ιδρύσαμε αυτή την διαδικτυακή αγορά και συγκεκριμένα για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της βιβλιοθήκης αυτού του σχολείου.
Επιπλέον μας αρέσει πολύ και ο αριθμός δώδεκα. Είναι ο αριθμός που διάλεξαν οι αρχαίοι Έλληνες για τους θεούς του Ολύμπου, το γνωστό δωδεκάθεο. Δώδεκα όμως ήταν και οι μαθητές που επέλεξε ο Ιησούς. Κι ακόμη, στα δώδεκα τελειώνουν τα παιδιά το δημοτικό σχολείο.
Είναι ένας μαγικός αριθμός το 12 κι ας μην αποτελεί σήμερα πια τη βάση του αριθμητικού συστήματος, όπως συνέβαινε στα χρόνια των Βαβυλωνίων... Όμως και σήμερα συχνά υπολογίζουμε με δωδεκάδες ή ντουζίνες όπως συνήθως τις λέμε, δανειζόμενοι την αντίστοιχη ξένη λέξη. Το 12 ως αριθμός δε διαιρείται μόνο με το 2 και το 5 όπως το 10 που κυριάρχησε αργότερα, αλλά και με το 3, το 4 και το 6. Ίσως γι' αυτό οι μήνες του χρόνου είναι 12 και όχι 10, όπως δώδεκα είναι και οι ώρες της μέρας. Το 12 λοιπόν αποτελεί τη βάση της ανθρώπινης δραστηριότητας τόσο σε ημερήσια βάση όσο και διαβίου, αφού και την ηλικία μας με δωδεκάμηνα την υπολογίζουμε.
Να πούμε ακόμη ότι 12 είναι φέτος και τα τμήματα του σχολείου μας, το Α1, το Α2, το Β1, το Β2, το Γ1, το Γ2, το Δ1, το Δ2, το Ε1, το Ε2, το Στ1 και το Στ2. Είναι όλα αυτά τα τμήματα μαθητών που θα αποτελέσουν το αναγνωστικό κοινό της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας.
Του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας. Ενός σχολείου που βρίσκεται στην Καλλιθέα της Αττικής και συγκεκριμένα ανάμεσα στην οδό Λυκούργου και στον Ιλισσό.
Ένα πανέμορφο και νοικοκυρεμένο σχολείο που διαθέτει και μια καταπληκτική δανειστική βιβλιοθήκη. Εκείνο όμως για το οποίο καμαρώνουμε ξεχωριστά είναι η αγάπη των παιδιών μας για το βιβλίο. Να γιατί σκεφτήκαμε πως αξίζει και πρέπει να δημιουργήσουμε και τούτη τη γωνιά στο διαδίκτυο.
Σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε όσο περισσότερο γίνεται την έφεση των μαθητών μας για ανάγνωση "εξωσχολικών" βιβλίων αλλά και να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της βιβλιοθήκης που οι άοκνες προσπάθειες του Συλλόγου Γονέων έκαναν πράγματι ζηλευτό.
Είναι μία μικρή συνεισφορά της εκπαιδευτικής ομάδας του σχολείου που πηγάζει όχι μόνο από την βαθιά μας πεποίθηση για την ανεκτίμητη προσφορά του καλού βιβλίου, τόσο για τα παιδιά όσο και για κάθε άνθρωπο, αλλά και από το πνεύμα της σύγχρονης παιδαγωγικής αντίληψης για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.
Η δημιουργία αυτού του χώρου συμπληρώνει επίσης και ενοποιεί τις άλλες προσπάθειες των δασκάλων του σχολείου μας για διαδικτυακή παρουσία και σωστή εκμετάλλευση των αγαθών του διαδικτύου στη σχολική ζωή: Τα δύο blogs που ήδη έχουν κατασκευάσει τα ΕΚΤΑΚΙΑ και τα ΤΕΤΑΡΤΑΚΙΑ του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας:
Να προσθέσουμε ότι για τη φετινή σχολική χρονιά υπεύθυνες της σχολικής βιβλιοθήκης μας έχουν οριστεί από το σύλλογο διδασκόντων οι εκπαιδευτικοί: κ. Σκανδαλάκη Εμμανουέλα, υπεύθυνη του τμήματος ένταξης, και η κ. Λαμπρίδου Μαρία, υπεύθυνη της Δ2 τάξης.
Με τη συνεργασία και των δύο θα λειτουργήσει και αυτή η γωνιά, η διαδικτυακή γωνιά βιβλίου του σχολείου.
Το πώς ακριβώς θα το δούμε στην πορεία, καθώς αποτελεί ένα βήμα έξω από τα καθιερωμένα και επομένως είναι αδύνατον εξαρχής να γνωρίζουμε όλες τις δυνατότητες που μια τέτοια καινοτομία μπορεί να μας προσφέρει.
Ελπίζουμε βεβαίως ή πιο σωστά θεωρούμε δεδομένη τη συνεργασία και την υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα του σχολείου. Πρόσωπα και φορείς που αν δεν είχαν ήδη δημιουργήσει την υπέροχη βιβλιοθήκη του σχολείου και δεν είχαν καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία στους μαθητές, δε θα επέτρεπαν την τωρινή επέκταση του θεσμού της δανειστικής βιβλιοθήκης και στο διαδίκτυο.
Θέλουμε λοιπόν να τους ευχαριστήσουμε όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, που εργάστηκαν επί σειρά ετών με τέτοιο ζήλο, καθιστώντας το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας έναν πραγματικό φάρο γνώσης.
Και όχι μόνο ως προς τη βιβλιοθήκη του αλλά και γενικότερα. Οι θετικές εντυπώσεις όσων επισκέπτονται το σχολείο ξεκινούν από την αυλόπορτα. Ωραία προαύλια με σύγχρονους χώρους άθλησης αλλά και γωνιές για παραδοσιακά παιχνίδια ανάμεσα στον καταπράσινο και περιποιημένο κήπο του σχολείου.
Και μόνο που μπαίνεις σε ένα τέτοιο χώρο, νιώθεις ανάταση ψυχής και διάθεση δημιουργίας.
Προσεγμένοι και οι καλαίσθητοι είναι και οι άλλοι χώροι του σχολείου, που χάρη στη διαρκή φροντίδα των γονιών είναι και στολισμένοι με όμορφες τοιχογραφίες:
Ένα περιβάλλον ονειρικό, βγαλμένο λες από τα παραμύθια... Πώς να μην το αγαπήσουν τα παιδιά και πώς να μην ξυπνήσει η έμφυτη διάθεση του ανθρώπου να γνωρίσει και άλλους τέτοιους όμορφους κόσμους; Κόσμους που οι ωραιότεροι εξ αυτών, όπως καλά γνωρίζουμε οι εκπαιδευτικοί, κρύβονται στις σελίδες των καλών βιβλίων...
Επιπλέον το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που αρμόζει σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο. Άφθονο εποπτικό υλικό για όλα τα μαθήματα και άριστα τακτοποιημένο ώστε να καθιστάται προσβάσιμο και εύκολο στη χρήση για τον κάθε εκπαιδευτικό. Εδώ φαίνεται η επίπονη και διαρκής προσπάθεια τόσο της σημερινής διευθύντριας της μονάδας, της κ. Μαρίας Αντωνάτου καθώς και των προκατόχων της, όσο και του υπόλοιπου προσωπικού και κυρίως το όραμά τους για ένα σχολείο - πρότυπο.
Είναι όλο αυτό το κλίμα και το πνεύμα τούτου του σχολειού που υποδέχεται και παρασύρει στο δημιουργικό του οίστρο κάθε καινούριο, μαθητή ή εκπαιδευτικό. Όπως καινούριες στο σχολείο είναι και οι δύο υπεύθυνες της σχολικής βιβλιοθήκης... και που φτάνοντας εδώ την 1η του Σεπτέμβρη βρήκαν τον παράδεισο που κάθε εκπαιδευτικός ονειρεύεται. Πώς να μη θελήσουν να αναλάβουν ρόλο σε τούτο το μικρό θαύμα που στέκεται καλά κρυμμένο σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Καλλιθέας;
Όταν βρίσκεις έτοιμο και ανοικτό το δρόμο, μπορείς να μην ξεχυθείς με όλες σου τις δυνάμεις; Να μη λαχταρήσεις να αγγίξεις το τέλειο που αχνοφαίνεται στο βάθος;
Σαφώς αναγνωρίζοντας τον κόπο όλων εκείνων που εργάστηκαν πριν και τον καθημερινό μόχθο εκείνων που εργάζονται δίπλα σου στους άλλους τομείς δράσης του σχολείου. Διότι χωρίς αυτά, πνίγεται και πέφτει στο κενό κάθε μεμονωμένη προσπάθεια... Μόνο συλλογικά και με οργάνωση και τάξη μπορεί ένα τέτοιο μεγάλο όνειρο να κατακτηθεί, το όνειρο να γίνει και ευρύτερα γνωστό το υπέροχο έργο αυτού του σχολείου.
Το διαδίκτυο, που ευτυχώς έχει άνετη πρόσβαση και σε αυτό το σχολείο μας, νομίζουμε ότι μπορεί πολλά να προσφέρει στην κατεύθυνση αυτή. Ιδιαίτερα με τη μορφή που επιλέξαμε, του φόρουμ. Καθώς έτσι επιτρέπεται η δημιουργική συμμετοχή όλων όσων το επιθυμούν να συμβάλουν στο έργο μας και που βεβαίως είναι ευπρόσδεκτοι: Συνάδελφοι, μαθητές, γονείς και γιατί όχι και επώνυμοι λογοτέχνες...
Σας περιμένουμε όλους να λάβετε μέρος και μαζί να δώσουμε τον όμορφο αγώνα.

Με εκτίμηση προς όλη τη σχολική κοινότητα

του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας

οι διαχειριστές του φόρουμ

__________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πρώτη εικόνα της παρούσας ανάρτησης προέρχεται από τη διαδικτυακή γωνιά του ΕΚΕΒΙ και το τμήμα το αφιερωμένο στα παιδιά:

http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=149
avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 318
Ημερομηνία εγγραφής : 26/09/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dwdekato.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης